
Sposób przygotowania:
- 1.Ogórki kroimy na plasterki o 1-2 mm, lub szatkujemy na mandolinie. Przekładamy je do plastikowej miski lub wiaderka i zasypujemy solą.
- 2.Dokładnie mieszamy i dodajemy całą resztę składników. Jeszcze raz mieszamy i przykrywamy, aby ocet jabłkowy nie zwabił muszek owocówek. Odstawiamy na bok i od czasu do czasu mieszamy.
- 3.Po upływie ok. 10 godzin zlewamy zalewę do garnka i zagotowujemy. Nakładamy plasterki ogórków do słoików i nalewamy do nich gorącą zalewę. Delikatnie poruszamy nożem lub widelcem zawartość słoików, aby wypuści bąbelki powietrza z pomiędzy ogórków. W razie potrzeby dolewamy po odrobinie zalewy i szczelnie zakręcamy słoiki.
- 4.Wstawiamy je do piekarnika nastawionego na około 120°C na około 25 minut, pamiętając, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Gdy przestygną możemy odłożyć na półkę, by móc cieszyć się ich smakiem aż do następnego sezonu.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków
- 2 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 1 łyżka soli