4 porcje
25 minut
Zupa z bobu
Dziś ponownie zabieramy Was do Zielonego Zakątka, aby pogotować. Jak prawdziwi działkowicze, z dumą prezentujemy swoje plony, z których przygotowujemy dla Was wyśmienitą zupę. Można by powiedzieć, że ten przepis prosty przepis łączy w sobie dwa popularne dania czyli bób z koperkiem i mizerię, jednak jest to zupełnie nowa i zaskakująco pyszna rzecz. Koniecznie sprawdźcie sami i pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu, którym możecie dzielić się z obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Składniki:
- 500 g bobu
- 300 g ogórków szklarniowych
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 500 ml wody
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bób zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojonego ogórka, sól i pieprz, po czym gotujemy jeszcze 5 minut
- Dolewamy mleczka kokosowego, posiekanego koperku i oliwy.
- Całość zagotowujemy, a następnie miksujemy.
- Po nalaniu do talerzy dekorujemy koperkiem i skrapiamy oliwą.
- Smacznego i na zdrowie!