Smaki dzieciństwa
Bywają takie dni, gdy dopada nas nostalgia i przypominamy sobie szczęśliwe chwile z czasów naszego dzieciństwa. Wiążą się one zarówno z osobami jak i miejscami, które obecnie na pewno już nie nie wyglądają tak samo. Są jednak takie wspomnienia, które możemy na nowo przywołać. Tak jest ze smakami z dzieciństwa, które zostały zapomniane i zepchnięte w niebyt, ponieważ w sklepach pojawiła się wielka różnorodność gotowych smakołyków. Dla nas dobry przykładem są bardzo popularne w wielu domach jeżyki owsiane, które nasze mamy robiły z bardzo prostych, niedrogich i ogólnie dostępnych, podstawowych produktów. Z biegiem czasu wyparły je wszelkiego rodzaju sklepowe batoniki i ciasteczka. Dziś w poszukiwaniu smaków dzieciństwa, przedstawiamy Wam owsiane jeżyki z nadzieją, że będą wam smakować tak samo jak dawniej. Odcinek jest oczywiście tłumaczony na język angielski.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli lubicie słodkości w wegańskiej i bezglutenowej wersji, zobaczcie poprzedni odcinek.
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 80 g tłuszczu kokosowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 50 ml mleczka kokosowego
- Do niedużego garnka przekładamy tłuszcz kokosowy i wlewamy mleczko kokosowe.
- Rozgrzewamy i gdy tłuszcz się rozpuści, a całość dobrze rozgrzeje, wsypujemy do garnka cukier wymieszany z kakao. Cały czas mieszając czekamy aż cukier się rozpuści.
- Zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy do niego płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
- Rękoma w lateksowych rękawiczkach bierzemy po kawałku masy i ugniatamy niewielkie kulki. Odkładamy na chwilkę do przestygnięcia i możemy świętować słodki powrót do dzieciństwa.
- Smacznego i na zdrowie!