Udostępnij przepis!

497. “Rosół z ryżu i pieczarki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nietypowy rosół

Każdy pewnie ma swoje ulubione dania, do których regularnie wraca. Gdy lubi się gotować i jeść, to takich potraw może być całkiem sporo i bardzo dobrze, bo dzięki temu codzienne posiłki są urozmaicone. Dobrze jest, gdy takie rzeczy są nie tylko smaczne ale i proste w przygotowaniu. Osobiście, bardzo lubimy zupy i dania jednogarnkowe, ponieważ łatwo je przygotować, a po gotowaniu nie zostaje nam sterta naczyń do mycia. Dzisiaj proponujemy Wam potrawę typu 2 w 1, czyli pyszny i aromatyczny ryż z pieczarkami. Możemy go zjeść jako ciepły obiad np. z kiszonym ogórkiem, a z reszty tej potrawy następnego dnia z powodzeniem ugotujemy sobie banalnie prosty ale za to mega pyszny rosół z ryżu i pieczarki.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 497. Rosół z ryżu i pieczarki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

497YT 497. Rosół z ryżu i pieczarki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Inne nasze zupy znajdziecie tutaj.

Sposób przygotowania:

  • 1.Umyte pieczarki kroimy w grubsze słupki i przez chwilę dusimy w garnku, na rozgrzanym oleju wraz z przyprawami, aż puszczą sok.
  • 2.Dorzucamy suchy ryż, mieszamy, dolewamy wodę i zagotowujemy. Całość solimy, zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
  • 3.Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy, ponownie przykrywamy i gotujemy aż ryż wchłonie wodę.
  • 4.Gotowe danie możemy częściowo zjeść jako prosty i smaczny obiad na gorąco lub po przestudzeniu użyć do przygotowania pożywnej sałatki. Resztę zostawiamy do przygotowania rosołu.
  • 5.Aby go przygotować, przekładamy ugotowany wcześniej ryż z pieczarkami do mniejszego garnka, wlewamy wodę, dorzucamy liść laurowy, a także ziele i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika, możemy dorzucić gałązkę lubczyku i gotujemy przez około 5-10 minut.
  • 6.Pod koniec wlewamy sos sojowy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dosalamy.
  • 7.Rosół wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 497. “Rosół z ryżu i pieczarki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ryż z pieczarkami:

  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (z przepisu 216)
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 lub 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 do 2 szklanek wody

Składniki - rosół:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z pieczarkami
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 2 szklanki wody
  • Ewentualnie sól do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł