
Sposób przygotowania:
- 1.Umyte pieczarki kroimy w grubsze słupki i przez chwilę dusimy w garnku, na rozgrzanym oleju wraz z przyprawami, aż puszczą sok.
- 2.Dorzucamy suchy ryż, mieszamy, dolewamy wodę i zagotowujemy. Całość solimy, zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
- 3.Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy, ponownie przykrywamy i gotujemy aż ryż wchłonie wodę.
- 4.Gotowe danie możemy częściowo zjeść jako prosty i smaczny obiad na gorąco lub po przestudzeniu użyć do przygotowania pożywnej sałatki. Resztę zostawiamy do przygotowania rosołu.
- 5.Aby go przygotować, przekładamy ugotowany wcześniej ryż z pieczarkami do mniejszego garnka, wlewamy wodę, dorzucamy liść laurowy, a także ziele i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika, możemy dorzucić gałązkę lubczyku i gotujemy przez około 5-10 minut.
- 6.Pod koniec wlewamy sos sojowy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dosalamy.
- 7.Rosół wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ryż z pieczarkami:
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka ryżu basmati
- 4 łyżki oliwy z oliwek (z przepisu 216)
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 lub 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 do 2 szklanek wody
Składniki - rosół:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z pieczarkami
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 2 szklanki wody
- Ewentualnie sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji