497. “Rosół z ryżu i pieczarki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje rosołu + baza na jeszcze kilka porcji
10 minut + 30 minut gotowania ryżu z pieczarkami
Nietypowy rosół
Każdy pewnie ma swoje ulubione dania, do których regularnie wraca. Gdy lubi się gotować i jeść, to takich potraw może być całkiem sporo i bardzo dobrze, bo dzięki temu codzienne posiłki są urozmaicone. Dobrze jest, gdy takie rzeczy są nie tylko smaczne ale i proste w przygotowaniu. Osobiście, bardzo lubimy zupy i dania jednogarnkowe, ponieważ łatwo je przygotować, a po gotowaniu nie zostaje nam sterta naczyń do mycia. Dzisiaj proponujemy Wam potrawę typu 2 w 1, czyli pyszny i aromatyczny ryż z pieczarkami. Możemy go zjeść jako ciepły obiad np. z kiszonym ogórkiem, a z reszty tej potrawy następnego dnia z powodzeniem ugotujemy sobie banalnie prosty ale za to mega pyszny rosół z ryżu i pieczarki.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Składniki – ryż z pieczarkami:
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka ryżu basmati
- 4 łyżki oliwy z oliwek (z przepisu 216)
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 lub 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 do 2 szklanek wody
Składniki – rosół:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z pieczarkami
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 2 szklanki wody
- Ewentualnie sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyte pieczarki kroimy w grubsze słupki i przez chwilę dusimy w garnku, na rozgrzanym oleju wraz z przyprawami, aż puszczą sok.
- Dorzucamy suchy ryż, mieszamy, dolewamy wodę i zagotowujemy. Całość solimy, zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy, ponownie przykrywamy i gotujemy aż ryż wchłonie wodę.
- Gotowe danie możemy częściowo zjeść jako prosty i smaczny obiad na gorąco lub po przestudzeniu użyć do przygotowania pożywnej sałatki. Resztę zostawiamy do przygotowania rosołu.
- Aby go przygotować, przekładamy ugotowany wcześniej ryż z pieczarkami do mniejszego garnka, wlewamy wodę, dorzucamy liść laurowy, a także ziele i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika, możemy dorzucić gałązkę lubczyku i gotujemy przez około 5-10 minut.
- Pod koniec wlewamy sos sojowy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dosalamy.
- Rosół wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
- Smacznego i na zdrowie!