
Sposób przygotowania:
- 1.Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż będzie al dente. Przecedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy, aby przestygł.
- 2.Do dużej miski wrzucamy liście szpinaku, szklankę ugotowanej ciecierzycy, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz słoiczek oliwek wraz z oliwą i chilli.
- 3.Każdego karczocha dzielimy na osiem części wzdłuż łodyżki, aby się nie rozpadał. Dorzucamy do miski wraz z przestudzonym makaronem i całość mieszamy.
- 4.Jeżeli wasze oliwki i karczochy były bez przypraw, możecie dodać chilli i zmielony czarny pieprz, oraz zioła które lubicie.
- 5.Gotową sałatkę przekładamy do miseczek i dekorujemy kremem balsamicznym oraz Świeżymi ziołami.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g makaronu rigatoni https://kuchnia-wloska.com.pl/rigatoni-makaron-bezglutenowy-kukurydziany-250g.html
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 garści szpinaku baby
- 4 duże karczochy https://kuchnia-wloska.com.pl/karczochy-krojone-z-ziolami-w-oleju-500g.html
- 1 mały słoiczek oliwek z chilli: https://kuchnia-wloska.com.pl/mix-oliwek-bez-pestek-z-odrobina-papryki-i-peperoncino-carli-170g.html
- 1 łyżka dobrej oliwy do ugotowanego makaronu https://kuchnia-wloska.com.pl/oliwa-z-oliwek-extra-vergine-100-wloska-carli-500ml.html
- 1 łyżka kremu balsamicznego https://kuchnia-wloska.com.pl/glazura-z-octu-balsamicznego-modena-igp-250ml.html
- 2 1/2 litra wody do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie zmielony czarny pieprz do smaku