495. “Sałatka makaronowa z karczochami i oliwkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Pyszna sałatka makaronowa
Nic na to nie poradzimy, że kuchnia włoska jest tak bliska naszym podniebieniom i sercom, dlatego dziś także pozostajemy w klimatach kuchni włoskiej, by podzielić się z Wami przepisem na pyszną sałatkę makaronową z karczochami i oliwkami. W produkty ze słonecznej Italii ponownie zaopatrzyliśmy się na stronie www.kuchnia-wloska.com.pl. Le Veneziane i Le Asolane to marki bezglutenowych produktów firmy Molino di Ferro z regionu Veneto, gdzie istnieje bogata tradycja wytwarzania specjałów z mąki kukurydzianej. Molino di Ferro to nowoczesne przedsiębiorstwo, którego rzemieślnicze, tradycyjne metody produkcji oraz wybór najwyższej jakości kukurydzy i wielopokoleniowe doświadczenie, wpływają na popularność produktów wśród osób na diecie bezglutenowej. Carli pochodzi z uroczego, nadmorskiego regionu Ligurii, powstała w 1911 roku, a obecnie prowadzi ją już czwarte pokolenie rodziny. Liguria jest regionem o silnych tradycjach oliwy z oliwek, Carli specjalizuje się właśnie w wytwarzaniu oliwy. To marka znana i popularna szczególnie w północnych Włoszech. Obok różnego rodzaju oliw, firma oferuje także typowe śródziemnomorskie przetwory: sosy, oliwki, przekąski, a nawet kosmetyki na bazie oliwy z oliwek. Sa Marigosa to firma z Sardynii, z półwyspu Sinis słynącego ze szczególnego mikroklimatu. Wytwarza się tu karczochy, zwłaszcza te z apelacją IGP, tzn. Geograficznym Oznaczeniem Pochodzenia, a także inne przetwory na bazie warzyw i specjałów typowych dla Sardynii czyli oliw, makaronów itd. Odcinek jest tłumaczony na język angielski i włoski.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie także nasze inne przepisy z udziałem wyjątkowych produktów z www.kuchnia-wloska.com.pl
- 250 g makaronu rigatoni https://kuchnia-wloska.com.pl/rigatoni-makaron-bezglutenowy-kukurydziany-250g.html
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 garści szpinaku baby
- 4 duże karczochy https://kuchnia-wloska.com.pl/karczochy-krojone-z-ziolami-w-oleju-500g.html
- 1 mały słoiczek oliwek z chilli: https://kuchnia-wloska.com.pl/mix-oliwek-bez-pestek-z-odrobina-papryki-i-peperoncino-carli-170g.html
- 1 łyżka dobrej oliwy do ugotowanego makaronu https://kuchnia-wloska.com.pl/oliwa-z-oliwek-extra-vergine-100-wloska-carli-500ml.html
- 1 łyżka kremu balsamicznego https://kuchnia-wloska.com.pl/glazura-z-octu-balsamicznego-modena-igp-250ml.html
- 2 1/2 litra wody do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie zmielony czarny pieprz do smaku
- Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż będzie al dente. Przecedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy, aby przestygł.
- Do dużej miski wrzucamy liście szpinaku, szklankę ugotowanej ciecierzycy, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz słoiczek oliwek wraz z oliwą i chilli.
- Każdego karczocha dzielimy na osiem części wzdłuż łodyżki, aby się nie rozpadał. Dorzucamy do miski wraz z przestudzonym makaronem i całość mieszamy.
- Jeżeli wasze oliwki i karczochy były bez przypraw, możecie dodać chilli i zmielony czarny pieprz, oraz zioła które lubicie.
- Gotową sałatkę przekładamy do miseczek i dekorujemy kremem balsamicznym oraz Świeżymi ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!