
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce, wlewamy do nich olej i dokładnie rozcieramy pomiędzy dłońmi.
- 2.Do miski wlewamy mleczko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na kilka minut i w tym czasie smarujemy foremki olejem oraz oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
- 3.Włączamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, aby się rozgrzał.
- 4.Rękoma zwilżonymi olejem odrywamy po odrobinie ciasta i wykładamy nim foremki, układamy je na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
- 5.Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy ciastka z foremek.
- 6.Serek po wyjęciu z opakowania miksujemy przez chwilę blenderem, aby miał bardziej kremową konsystencję i możemy zacząć dekorować nim babeczki. Na dnie każdej z nich kładziemy po łyżeczce serka. Dodajemy po kawałku wybranych świeżych owoców, dekorujemy dobranym do owoców kremem orzechowym lub czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami albo czekoladą.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki kruche-ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g brązowego cukru pudru
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml wody
Składniki-nadzienie:
- 1 opakowanie wegańskiego mascarpone https://kuchnia-wloska.com.pl/mascaverys-roslinna-alternatywa-dla-mascarpone-150g.html
- 3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego https://kuchnia-wloska.com.pl/category/weganskie-kremy-wegan-bez-cukru-cuore-puro
- Owoce, orzechy i gorzka czekolada do dekoracji