494. “Kruche babeczki z kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Pyszne i kruche babeczki
Będąc na diecie roślinnej, przez wiele lat na nie rozkoszowaliśmy się delikatnym smakiem ciastek i deserów zrobionych z dodatkiem serka mascarpone. Obecnie jest już coraz więcej wegańskich zamienników nabiału, dzięki którym możemy delektować się tiramisu, a także innymi włoskimi słodkościami. Cieszy nas również to, że coraz więcej gotowych produktów wegańskich oprócz idealnej konsystencji i smaku, ma również bardzo dobry skład. Wśród całej plejady gotowych rozwiązań są też rzeczy naprawdę wyjątkowe. Dzisiaj pokazujemy Wam jak zrobić kruche babeczki wypełnione naprawdę wyjątkową roślinną wersją mascarpone i super kremami z orzechów pistacjowych, laskowych oraz kremem czekoladowym. Dodatkową zaletą kremów jest to, że oprócz tego, że są wegańskie i bezglutenowe, nie zawierają cukru. Jeśli tak jak my, kochacie oryginalne produkty ze słonecznej Italii, koniecznie odwiedźcie sklep www.kuchnia-wloska.com.pl. Dzisiejszy odcinek jest tłumaczony na język polski, a także włoski.
Obejrzyj przepis na Youtube!
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g brązowego cukru pudru
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml wody
- 1 opakowanie wegańskiego mascarpone https://kuchnia-wloska.com.pl/mascaverys-roslinna-alternatywa-dla-mascarpone-150g.html
- 3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego https://kuchnia-wloska.com.pl/category/weganskie-kremy-wegan-bez-cukru-cuore-puro
- Owoce, orzechy i gorzka czekolada do dekoracji
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce, wlewamy do nich olej i dokładnie rozcieramy pomiędzy dłońmi.
- Do miski wlewamy mleczko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na kilka minut i w tym czasie smarujemy foremki olejem oraz oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
- Włączamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, aby się rozgrzał.
- Rękoma zwilżonymi olejem odrywamy po odrobinie ciasta i wykładamy nim foremki, układamy je na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
- Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy ciastka z foremek.
- Serek po wyjęciu z opakowania miksujemy przez chwilę blenderem, aby miał bardziej kremową konsystencję i możemy zacząć dekorować nim babeczki. Na dnie każdej z nich kładziemy po łyżeczce serka. Dodajemy po kawałku wybranych świeżych owoców, dekorujemy dobranym do owoców kremem orzechowym lub czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami albo czekoladą.
- Smacznego i na zdrowie!