Udostępnij przepis!

494. “Kruche babeczki z kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszne i kruche babeczki

Będąc na diecie roślinnej, przez wiele lat na nie rozkoszowaliśmy się delikatnym smakiem ciastek i deserów zrobionych z dodatkiem serka mascarpone. Obecnie jest już coraz więcej wegańskich zamienników nabiału, dzięki którym możemy delektować się tiramisu, a także innymi włoskimi słodkościami. Cieszy nas również to, że coraz więcej gotowych produktów wegańskich oprócz idealnej konsystencji i smaku, ma również bardzo dobry skład. Wśród całej plejady gotowych rozwiązań są też rzeczy naprawdę wyjątkowe. Dzisiaj pokazujemy Wam jak zrobić kruche babeczki wypełnione naprawdę wyjątkową roślinną wersją mascarpone i super kremami z orzechów pistacjowych, laskowych oraz kremem czekoladowym. Dodatkową zaletą kremów jest to, że oprócz tego, że są wegańskie i bezglutenowe, nie zawierają cukru. Jeśli tak jak my, kochacie oryginalne produkty ze słonecznej Italii, koniecznie odwiedźcie sklep www.kuchnia-wloska.com.pl. Dzisiejszy odcinek jest tłumaczony na język polski, a także włoski. 

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 494. Kruche babeczki z kremem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

494YT 494. Kruche babeczki z kremem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Inne włoskie inspiracje znajdziecie tutaj.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce, wlewamy do nich olej i dokładnie rozcieramy pomiędzy dłońmi.
  • 2.Do miski wlewamy mleczko kokosowe z wodą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na kilka minut i w tym czasie smarujemy foremki olejem oraz oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
  • 3.Włączamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, aby się rozgrzał.
  • 4.Rękoma zwilżonymi olejem odrywamy po odrobinie ciasta i wykładamy nim foremki, układamy je na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
  • 5.Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy ciastka z foremek.
  • 6.Serek po wyjęciu z opakowania miksujemy przez chwilę blenderem, aby miał bardziej kremową konsystencję i możemy zacząć dekorować nim babeczki. Na dnie każdej z nich kładziemy po łyżeczce serka. Dodajemy po kawałku wybranych świeżych owoców, dekorujemy dobranym do owoców kremem orzechowym lub czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami albo czekoladą.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 494. “Kruche babeczki z kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki kruche-ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g brązowego cukru pudru
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 40 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 35 ml mleczka kokosowego
  • 35 ml wody

Składniki-nadzienie:

  • 1 opakowanie wegańskiego mascarpone https://kuchnia-wloska.com.pl/mascaverys-roslinna-alternatywa-dla-mascarpone-150g.html
  • 3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego https://kuchnia-wloska.com.pl/category/weganskie-kremy-wegan-bez-cukru-cuore-puro
  • Owoce, orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł