492. “Prosty sos pomidorowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
15 minut + czas robienia pasty nie-makrelowej
Prosty ekspresowy sos pomidorowy
Jeśli lubimy domowe jedzenie, a szkoda nam czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, potrzebujemy sprawdzonych patentów na szybkie i smaczne dania. Osobiście, uwielbiamy gotować i czas spędzony na przygotowywaniu nowych potraw sprawia nam dużo przyjemności. Jeśli jednak mamy inne, równie ważne zajęcia, to właśnie wtedy szukamy takich prostych szybkich rozwiązań. Jednym z nich jest ten przepyszny prosty sos pomidorowy, bo nie ma nic przyjemniejszego jak zjeść coś pożywnego po skończonej pracy na działce. Pamiętajcie o tym, że odcinek jest tłumaczony na język angielski, zatem można go udostępniać dalej.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie nasze inne sosy
Składniki:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty nie-makrelowej (z przepisu 279)
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- Kilka gałązek oregano do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wlewamy pomidory pelati, doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy mieszając.
- Dodajemy do pomidorów pastę nie-makrelową, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
- Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron, posypujemy marynowanym pieprzem i dekorujemy ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!