491. “Łódeczki z cykorii” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Przystawka z cykorii
Gdy jesteśmy w naszym Zielonym Zakątku Atelier Smaku, zawsze mamy pełne ręce roboty. Sadzenie, pielenie, podlewanie i grabienie, to cudowna codzienność każdego działkowca. Jednak jak w takiej rzeczywistości zadbać o zdrowe i pożywne posiłki? Przede wszystkim nauczyć się przygotowywać coś szybkiego z już gotowych składników. Nam bardzo ułatwia sprawę umiejętność przyrządzania smacznych past, ponieważ z ich udziałem bardzo łatwo wyczarować pełnowartościowy posiłek. Dziś pokażemy Wam jak przygotować łódeczki z cykorii, z paprykarzu nie-szczecińskiego, który powstał z pasty nie-makrelowej. Wystarczy trochę cykorii i przepyszna przekąska gotowa. Pamiętajcie o tym, że odcinek jest tłumaczony na język angielski, zatem można go udostępniać dalej.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie sami jak robimy pastę nie-makrelową
a także inne pasty
- 3 cykorie
- 300 g paprykarzu nie-szczecińskiego (https://youtu.be/06kG3nXypKM)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 słoiczka wegańskiego majonezu kokosowo-ziemniaczanego (https://youtu.be/67bXdLVBOFk)
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Świeże zioła lub kiełki do dekoracji
- Odsączamy groszek i kukurydzę z zalewy, wrzucamy do miski z paprykarzem i dokładnie mieszamy.
- Odrywamy od cykorii listki i nakładamy do nich gotowe nadzienie. Posypujemy mielonym pieprzem, dekorujemy majonezem, marynowanym pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!