Udostępnij przepis!

490. “Paprykarz nie-szczeciński” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Paprykarz, ale nie-szczeciński 😉

W czasie, gdy nasze sklepy są pełne przeróżnych ciekawych past w często zaskakujących smakach i tak wielu z nas tęskni za tym, co pamięta z dzieciństwa. To że zostaliśmy weganami nie oznacza wcale że kochamy smak hummusów i guacamole, a nawet jeśli lubimy, to z chęcią przypomnimy sobie jak smakowała kanapka z ulubioną pastą, którą pamiętamy z młodości. Jednym z takich kultowych smaków jest paprykarz “szczeciński”, o którego wykonanie w wegańskiej wersji przyszła do nas prośba z samego, a jakże, Szczecina 😉 Pomimo tego, że nasz roślinny paprykarz nie-szczeciński jest wykonany z trochę innych składników, smakuje naprawdę bardzo tradycyjnie. Zapraszamy Was do wypróbowania przepisu, mając nadzieje, że skradnie on również i Wasze podniebienia. Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, dzięki której możecie się podzielić tym klasykiem w wegańskiej wersji również z tymi, którzy nie znają paprykarza w klasycznej wersji.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 490. Paprykarz nie szczeciński   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

490YT 490. Paprykarz nie szczeciński   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Podsyłamy Wam link do przepisów na różne pasty.

Jeśli jednak nie będzie Wam się chciało robić pasty nie-makrelowej, która jest bazą paprykarzu, a wolicie nabyć gotowca, zapraszamy do naszego sklepu internetowego

 

Sposób przygotowania:

  • 1.Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy pastę nie-makrelową, koncentrat pomidorowy, olej lniany i ocet balsamiczny.
  • 2.Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy papryką, pieprzem i solą.
  • 3.Taki paprykarz możemy podawać na pieczywie, blinach lub nadziewać nim naleśniki.
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 490. “Paprykarz nie-szczeciński” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 240 ml pasty nie makrelowej
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł