490. “Paprykarz nie-szczeciński” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Paprykarz, ale nie-szczeciński 😉
W czasie, gdy nasze sklepy są pełne przeróżnych ciekawych past w często zaskakujących smakach i tak wielu z nas tęskni za tym, co pamięta z dzieciństwa. To że zostaliśmy weganami nie oznacza wcale że kochamy smak hummusów i guacamole, a nawet jeśli lubimy, to z chęcią przypomnimy sobie jak smakowała kanapka z ulubioną pastą, którą pamiętamy z młodości. Jednym z takich kultowych smaków jest paprykarz “szczeciński”, o którego wykonanie w wegańskiej wersji przyszła do nas prośba z samego, a jakże, Szczecina 😉 Pomimo tego, że nasz roślinny paprykarz nie-szczeciński jest wykonany z trochę innych składników, smakuje naprawdę bardzo tradycyjnie. Zapraszamy Was do wypróbowania przepisu, mając nadzieje, że skradnie on również i Wasze podniebienia. Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, dzięki której możecie się podzielić tym klasykiem w wegańskiej wersji również z tymi, którzy nie znają paprykarza w klasycznej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Podsyłamy Wam link do przepisów na różne pasty.
Jeśli jednak nie będzie Wam się chciało robić pasty nie-makrelowej, która jest bazą paprykarzu, a wolicie nabyć gotowca, zapraszamy do naszego sklepu internetowego
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 240 ml pasty nie makrelowej
- 3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej, wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy pastę nie-makrelową, koncentrat pomidorowy, olej lniany i ocet balsamiczny.
- Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy papryką, pieprzem i solą.
- Taki paprykarz możemy podawać na pieczywie, blinach lub nadziewać nim naleśniki.
- Smacznego i na zdrowie!