
Sposób przygotowania:
- 1.Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i cały czas mieszając zagotowujemy. Pod koniec dodajemy tłuszcz kokosowy.
- 2.W miseczce mieszamy agar z wodą i wlewamy do gotującego się mleczka. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty, aby agar nabrał właściwości żelujących.
- 3.Zestawiamy z palnika i miksujemy przez kilka minut, żeby napowietrzyć i odstawiamy do przestygnięcia.
- 4.Gdy kokosowa mikstura osiągnie temperaturę 30-40°C (ale nie mniej, ponieważ zacznie tężeć) jeszcze raz miksujemy i wylewamy do płaskich, najlepiej silikonowych foremek na wysokość ok. 2 cm.
- 5.Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała i w tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub rondelku o grubym dnie, na małym ogniu. Uważamy, aby czekolada się nie zagotowała i nie przypaliła.
- 6.Stężałą masę kokosową wykładamy na silikonową matę i kroimy na prostokąty lub foremką wycinamy na przykład serduszka.
- 7.Każdy kawałek zanurzamy w płynnej czekoladzie i przy pomocy widelców wyjmujemy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła.
- 8.Gotowe, zjadamy od razu lub przekładamy do pudełka i trzymamy w lodówce.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 100 g tłuszczu kokosowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka agaru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 300 g gorzkiej czekolady