Udostępnij przepis!

376. “Wegańskie ptasie mleczko” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Walentynkowy hit 🙂

Dzisiejszy przepis powstał z myślą o jutrzejszych Walentynkach, choć oczywiście jest bardzo uniwersalny. Najprawdopodobniej tylko na palcach jednej dłoni udałoby się nam policzyć, tych, którzy nie lubią ptasiego mleczka. Choć tradycyjne jest żelowane agarem, to jednak ma w składzie mleko i jajko, których w diecie wegańskiej nie stosujemy. Sprawdźcie naszą kokosową wersję, a na pewno się w niej zakochacie. Na szczęcie zakochanie się w tym czasie jest wskazane, nawet jeśli dotyczy to słodkości. 😉

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i cały czas mieszając zagotowujemy. Pod koniec dodajemy tłuszcz kokosowy.
  • 2.W miseczce mieszamy agar z wodą i wlewamy do gotującego się mleczka. Mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty, aby agar nabrał właściwości żelujących.
  • 3.Zestawiamy z palnika i miksujemy przez kilka minut, żeby napowietrzyć i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 4.Gdy kokosowa mikstura osiągnie temperaturę 30-40°C (ale nie mniej, ponieważ zacznie tężeć) jeszcze raz miksujemy i wylewamy do płaskich, najlepiej silikonowych foremek na wysokość ok. 2 cm.
  • 5.Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała i w tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub rondelku o grubym dnie, na małym ogniu. Uważamy, aby czekolada się nie zagotowała i nie przypaliła.
  • 6.Stężałą masę kokosową wykładamy na silikonową matę i kroimy na prostokąty lub foremką wycinamy na przykład serduszka.
  • 7.Każdy kawałek zanurzamy w płynnej czekoladzie i przy pomocy widelców wyjmujemy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła.
  • 8.Gotowe, zjadamy od razu lub przekładamy do pudełka i trzymamy w lodówce.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 376. “Wegańskie ptasie mleczko” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100 g tłuszczu kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka agaru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 g gorzkiej czekolady

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł