361. “Bananowe pancakes” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Wyśmienite śniadanie!
Dziś mamy dla Was dowód na to, że dla kogoś, kto lubi kreatywnie spędzać czas w kuchni, nawet najdoskonalszy przepis jest tylko inspiracją i punktem wyjścia do czegoś innego. Dzisiejszy przepis nie powstałby gdyby nie bardzo kreatywna Ela, która od dawna inspiruje się naszym gotowaniem. Gdy podesłała nam swój pomysł na bananowe placuszki z jabłkami, orzechami, słonecznikiem i żurawiną, bardzo nam się spodobał, ale jakoś nas poniosło w trochę inną stronę i wyszło „coś na ten temat”. Mamy nadzieję, że nasze bananowe pancakes zasmakują zarówno Wam jak i Eli.
Pamiętajcie także o przygotowanej przez Translalab angielskiej wersji odcinka.
Ps. Elu przy okazji liczymy na to, że podzielisz się poniżej swoim oryginalnym przepisem. 🙂
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszne i pożywne placki .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 250 g bananów
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Olej do smażenia
- 200 g jabłek
- 1 garść żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
- Ewentualnie sok z cytryny
- Melasa z karobu lub syrop klonowy
- Bita śmietana kokosowa (z przepisu: 365)
- Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym.
- Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową.
- Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów.
- Miksujemy w trakcie dodając oleju rzepakowego.
- Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny.
- Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.
- Smacznego i na zdrowie!