4 porcje
30 minut
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Brukiew w orientalnej oprawie.
Rozgrzewająca i pożywna zupa to idealny pomysł na jesienne dni. Bohaterem dzisiejszego docinka jest, naszym zdaniem trochę zapomniane i niedoceniane warzywo, które obok dyni pojawia się o tej porze roku w wielu warzywniakach. Brukiew, bo o niej mowa daje nam naprawdę wiele możliwości, dlatego w tym sezonie pojawi się w naszej kuchni jeszcze nie raz. Dziś jednak zachęcamy do przygotowania zupy.
Przepis na język angielski oczywiście przetłumaczyło nam Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepisy na inne zupy oraz na przepyszną i zdrową surówkę z brukwi z mango .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 500 g brukwi
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 200 ml pulpy z mango
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok i skórka otarta z 1/4 cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 600 ml wody
- Kiełki, liście kolendry lub pietruszki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i mieszamy, aby nie przywarła do dna garnka.
- Dorzucamy obraną i pokrojoną w grubą kostkę brukiew.
- Czekamy aż woda zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem aż brukiew zmięknie.
- Następnie zupę miksujemy dodając do niej przyprawy, pulpę z mango, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny.
- Wlewamy do talerzy, posypujemy otartą skórką z cytryny oraz kiełkami, liśćmi kolendry lub pietruszki.
- Możemy dodatkowo skropić oliwą lub ulubionym olejem tłoczonym na zimno.
- Smacznego i na zdrowie!