[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Soczysta słodycz.
Warto korzystać z tego, że o tej porze roku mamy prawdziwy urodzaj jabłek. Wiemy, że większość ludzi ma swoją ulubioną odmianę lub rodzaj. My należymy do miłośników soczystych i słodkich owoców, czego pewnie nie zrozumieją ci, którzy są zakochani w Szarej Renecie. Dzisiaj jednak soczysta słodycz jest jak najbardziej na miejscu. Sypany jabłecznik w naszej wegańskiej i bezglutenowej wersji na pewno przypadnie również do gustu tym, którzy znają jego tradycyjną wersję z kaszką manną zamiast kukurydzianej, z której my skorzystaliśmy. Najlepiej sprawdźcie sami jakie to smaczne i naprawdę proste.
Pamiętajcie również o angielskim tłumaczeniu od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny wegański serniko-jabłecznik , szarlotkę z bita śmietaną oraz struclę z jabłkami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1,2 kg jabłek
- 1,5 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- Jabłka myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach lub mandolinie na wiórki. Jeżeli nasza tarka nie jest ostra to najlepiej obrać jabłka ze skórki, żeby podczas ucierania z powodu ich twardej skórki nie miażdżyć miąższu.
- Dodajemy do jabłek cynamon oraz trzy łyżki cukru i mieszamy.
- Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i przypinamy do niego obręcz, a następnie obficie smarujemy tłuszczem kokosowym.
- Pozostały tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy na bok.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i wysypujemy na dno tortownicy około szklanki tak powstałej mieszanki. Wykładamy na nią połowę jabłek i wyrównujemy je oraz lekko dociskamy. Wysypujemy kolejną warstwę sypkich składników tj około szklanki, wyrównujemy i nakładamy resztę jabłek, a na nią ostatnią warstwę sypkich. Całość wyrównujemy i jeszcze raz dociskamy i polewamy olejem, aby cała powierzchnia ciasta była tłusta, co sprawi, że wierzch będzie kruchy.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez 60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, aby trochę stężało i dopiero otwieramy tortownicę.
- Smacznego i na zdrowie!