354. „Zupa Pho” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
2 porcje
40 minut
Wietnamska inspiracja – zupa Pho ?
W dzisiejszym odcinku zaglądamy do kuchni wietnamskiej, by zaserwować Wam naszą wegańską wersję bulionu z dodatkiem świeżej kolendry oraz sojowych kotletów i tofu zamiast mięsa.
Nazwa zupy pochodzi od makaronu, który jest jej podstawą.
Zapewne nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że to taki wietnamski niedzielny rosół, który jest chętnie jadany na co dzień.
Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem. Również tym w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszną i pożywną zupę krem z brukwi albo zupę grzybową z lanymi kluskami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego (przepis 125)
- 150 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 4 suche kotlety sojowe
- 100 g naturalnego tofu
- 2 garści świeżych liści kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1 ćwiartka cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka melasy z karobu
- 1 łyżeczka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu kroimy w nieduże plasterki i skrapiamy je odrobiną sosu sojowego. Odkładamy na bok, a resztę sosu łączymy z melasą z karobu.
- Dodajemy ok. 3/4 szklanki wody.
- Wlewamy do małego garnuszka wraz kotletami sojowymi i od czasu do czasu mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż kotlety zmiękną i wchłoną wilgoć.
- W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy tofu z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
- Miękkie kotlety sojowe kroimy na bardzo cienkie plasterki i przesmażamy na tym samym oleju, na którym smażyliśmy tofu.
- W tym samym czasie w rondelku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion, a w drugim garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę na makaron ryżowy.
- Podsmażone kotlety odkładamy na bok, a do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy i przekładamy do dwóch misek.
- Papryczkę pozbawiamy pestek, kroimy i dorzucamy w takiej ilości jaką lubimy do bulionu wraz z pieprzem i curry.
- Do misek z makaronem dodajemy kotlety oraz tofu, następnie zalewamy całość bulionem.
- Dodajemy posiekanej kolendry i każdą z porcji skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny przekrojonej na pół.
- Smacznego i na zdrowie!