351. “Pesto z konopi i bazylii” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 nieduży słoiczek
15 minut
Wysokobiałkowe cudo.
Kontynuując serię prostych wakacyjnych przepisów, dzielimy się dziś z Wami naszym pomysłem na pesto z konopii i bazylii. Być może rozczarujemy miłośników dodatkowych atrakcji, ponieważ pesto nie powstaje z udziałem liści lecz nasion konopii i to siewnej. 🙂 Natomiast jest to na pewno dobra wiadomość dla poszukiwaczy bogatego źródła roślinnego białka. Zatem dziś jest pysznie, aromatycznie i bardzo zdrowo oraz pożywnie.
Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem, również w angielskiej wersji od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 50 ml oleju np. z wiesiołka lub takiego jak lubimy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nasiona konopii dokładnie miksujemy.
- Bazylię siekamy wraz z łodyżkami, następnie dodajemy do konopii wraz z olejem, octem oraz solą i wszystko dokładnie miksujemy.
- W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej soli, octu jabłkowego lub, jeśli będzie zbyt suche, trochę więcej oleju.
- Takie pesto idealnie sprawdza się do makaronów, kluseczek, sałatek lub jako smarowidło do placków i grzanek.
- Oczywiście możecie pójść za naszym przykładem i skorzystać z własnoręcznie wypieczonych z oliwą paluchów chlebowych.
- Smacznego i na zdrowie!