347. „Jackfruit curry” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
30 minut
Indyjska klasyka z jackfruitem.
Dziś pochylamy się nad jednym z najbardziej popularnych od kilku lat owoców. Jackfruit, bo to o nim mowa w wegańskich nawiązujących do mięsnych potrawach ma naprawdę wiele wcieleń. Dziś przygotujemy curry, do którego równie dobrze pasuje dojrzały owoc, z którego skorzystaliśmy jak i zielony, który swoją strukturą najbardziej przypomina mięso np. szarpaną wołowinę. Uciekając jednak od tych krwawych skojarzeń, możemy potraktować go po prostu jako ciekawą wegańską przygodę.
Polecamy także dzielenie się przepisem w angielskiej wersji od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – curry:
- 1 puszka Jackfruita najlepiej zielonego
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 papryczki chilli
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka utartego lub posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej (przepis 218) Można wymiennie zastosować 1 łyżeczkę curry i 1/2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 2 garści posiekanych liści świeżej kolendry do posypania
Składniki – ryż:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż zalewamy wodą, dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy i nie mieszamy oraz nie odkrywamy aż do końca, gdy ryż wchłonie wodę, co potrwa ok. 15 minut.
- Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski lub w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej.
- W tym czasie Jackfruita wyjmujemy z puszki, odsączamy i kroimy w paski. Dorzucamy razem z przyprawami i posiekanym drobno świeżym imbirem do rondla z papryką.
- Smażymy przez ok. 2 minuty mieszając aż przyprawy się lekko przyrumienią.
- Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Po czym dodajemy passatę i sos sojowy.
- Dusimy jeszcze kilka minut i serwujemy wraz z ugotowanym ryżem posypane siekaną kolendrą.
- Smacznego i na zdrowie!