344. “Szybki makaron z truflami” ? – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Odrobina luksusu.
Dziś prawdziwy hit dla miłośników włoskich smaków, zwłaszcza makaronów. Coś mega prostego i wyjątkowego! Dzięki szybkim internetowym zakupom w Api Food https://kuchnia-wloska.com.pl/ , w naszej kuchni ponownie pojawiły się makarony Le Veneziane i trufle od Inaudi. Najlepsza włoska jakość i odrobina luksusu na stole. Choć wiadomo, że trufle są kosztowne, to pamiętajcie, że wystarczy ich tylko odrobina, by nawet prosty makaron stał się czymś naprawdę spektakularnym. Sprawdźcie sami! Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taki kaprys, który uda się każdemu.
Możecie także dzielić się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe i makarony.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 250 g makaronu np. kukurydzianego typu wstążki
- Ok. 2 łyżki pasty z czarnej trufli
- Ewentualnie carpaccio z czarnej trufli
- 2 1/2 litra wody do gotowania makaronu
- 1/2 łyżeczki soli do gotowania makaronu
- Oliwa z białą truflą do skropienia szpinaku
- Sól do doprawienia
- Czarny pieprz do doprawienia
- Liście młodego szpinaku
- Wodę zagotowujemy, solimy i wrzucamy makaron. Wyjmujemy go po ok. 5 minutach, gdy jest już al dente.
- Przelewamy go i kładziemy na talerzu udekorowanym liśćmi młodego szpinaku skropionego oliwą z białą truflą.
- Makaron mieszamy z pastą z czarnej trufli, solimy i posypujemy grubo mielonym pieprzem.
- Skrapiamy jeszcze raz oliwą z białymi truflami i gotowe!
- Gdy ktoś chce jednak naprawdę zaszaleć tak jak my, może dodać jeszcze na wierzch po kilka truflowych płatków z carpaccio w słoiczku.
- Smacznego i na zdrowie!