8 sztuk
1 godzina
Smak jak z Podhala.
Dziś prawdziwy hit dla tych, którzy tęsknią za tradycyjnymi smakami. Oscypek? Nie: tofcypek! Wegańska wersja klasyki z Podhala. Bez laktozy, bez glutenu. Bardzo prosty przepis, który uda się każdemu. Idealny na kanapki, do sałatek lub po prostu do ręki! 🙂
Możecie także dzielić się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 180 g wędzonego tofu
- 60g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie naturalny dym wędzarniczy w płynie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu miksujemy na idealnie gładką masę z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej.
- Następnie przekładamy do rondelka i cały czas mieszając podgrzewamy, aby masa się „ścięła”.
- Zestawiamy z palnika, studzimy i miksujemy ponownie z dodatkiem tłuszczu kokosowego.
- Następnie w zwilżone wodą lub posmarowane tłuszczem dłonie nabieramy po trochu masy i formujemy nasze „serki”.
- Najlepiej oczywiście pójść za naszym przykładem i zaopatrzyć się wcześniej przez internet w specjalne drewniane foremki do oscypków. Jest to nieduży wydatek, dzięki któremu finalny efekt będzie zdecydowanie lepszy i zaskakujący. Musimy pamiętać, że korzystając z takich foremek trzeba użyć folii spożywczej, która odseparuje drewno od masy i sprawi, że nic się nie przyklei.
- Gdy już odciśniemy odpowiedni kształt, umieszczamy tofcypki w lodówce, aby stwardniały.
- Jeśli chcemy aby były jeszcze bardziej intensywne w smaku, możemy przesmarować je po wierzchu odrobiną naturalnego dymu wędzarniczego w płynie.
- Oczywiście smakują świetnie z żurawiną.
- Smacznego i na zdrowie!