1 nieduży słoiczek
15 minut
Samo zdrowie.
Przedstawiamy Wam kolejną z obiecanych past. Tym razem na warsztat poszły warzywa i orzechy włoskie. Bardzo prosty bezglutenowy i wegański przepis, który uda się każdemu. Idealny na kanapki, tosty, do naleśników, makaronów, placków i klusek 🙂
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 100 g orzechów włoskich
- 75 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy zalewamy na noc wodą.
- Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, a paprykę w kawałki i dusimy na oliwie aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przypraw i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy palnik i czekamy aby warzywa lekko przestygły.
- Następnie dodajemy odcedzone orzechy oraz suszone pomidory.
- Miksujemy dokładnie i gotowe!
- Jeśli nie macie asafetydy, możecie zastąpić ją na przykład granulowanym czosnkiem.
- Taką pastę z powodzeniem przetrzymacie w lodówce tydzień, a nawet dłużej.
- Smacznego i na zdrowie!