339. „10 sposobów na spędzenie czasu z dziećmi w kuchni” – ??? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Rodzinna zabawa w gotowanie.
Z okazji Dnia Dziecka przygotowaliśmy dla Was specjalną listę 10 kreatywnych wegańskich i bezglutenowych sposobów na spędzenie czasu z dziećmi w kuchni. Ciastka, mufinki, desery, racuchy i inne placki w wersji roślinnej i bez glutenu. To wszystko możecie przygotować wspólnie. Jeśli nie wiecie jak, sprawdźcie sami!
Odcinek i przepisy jak zawsze są zaopatrzone w angielskie tłumaczenie od Translalab .
Ps. Nie zapomnieliśmy o Wszystkich, którzy prosili o przepis na pastę. Na pewno będzie za tydzień! 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
1) Sezamki – przepis podajemy poniżej, a do pozostałych dajemy Wam linki.
3) Kokosanki
4) Kruche ciastka orzechowo – karobowe
6) Migdałowe herbatniki savoiardi
7) Orzechowe markizy z czekoladą
9) Placki z pieczarkami na słono
10) Hummusy i pasty na słodko – hummus czekoladowy z daktylami
Zapraszamy Cię również do skorzystania z innych porad Atelier Smaku.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 50 g sezamu
- 30-40 g cukru trzcinowego
- Kilka łyżek mleczka kokosowego
- Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni aż się przyrumieni, następnie dosypujemy cukier. Mieszając czekamy aż się rozpuści, a w powietrzu zacznie unosić się pięknych karmelowy zapach. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy aż wszystko się połączy.
- Wyłączamy palnik i jeszcze gorącą masę nakładamy do papierowych papilotek na pralinki.
- Możemy także rozprowadzić masę na papierze do pieczenia i pokroić ją na kawałki.
- Takie sezamki są najlepsze jak wystygną i stężeją, chociaż na ciepło też są pyszne.
- Smacznego i na zdrowie!