4 porcje
5 minut
Wyśmienity pomysł na śniadanie.
Większości z nas trudno sobie wyobrazić śniadanie bez pieczywa i dobrej pasty do smarowania. Dziś mamy dla Was przepis na taką właśnie idealną pastę i to twarożkową. W wersji wegańskiej czyli bez laktozy i glutenu jak zawsze w naszej kuchni. Jesteśmy przekonani, że tym patentem oszukamy wiele podniebień. Zobaczcie jak łatwo ją przygotować. Na pewno uda się każdemu. 🙂
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 60 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 30 ml mleczka kokosowego
- 30 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy tłuszczu kokosowego i miksujemy ponownie.
- Dolewamy ocet jabłkowy i mleczko kokosowe oraz pieprz i sól. Jeszcze raz dokładnie miksujemy, aby powstała puszysta masa.
- W razie potrzeby, można zwiększyć ilość octu i soli.
- Taka pasta idealnie smakuje na tostach, naleśnikach, plackach itd. Pamiętajcie, że możecie do niej dodać ulubionych przypraw.
- Smacznego i na zdrowie!