337. “Sposoby na wzmocnienie odporności” – ???wegańskie i bez glutenu | Atelier Smaku
Siła i zdrowie z roślin.
Dziś przedstawimy Wam nasze sposoby na podniesienie odporności, które możecie wykonać w prosty sposób, nie potrzebując wielu składników. W tym okresie, gdy pogoda jest bardzo kapryśna, a słońce przeplata się z deszczem, łatwo o przeziębienie. Warto zadbać o to, by wzmocnić organizm. Oczywiście wszystko z naturalnych składników 🙂 Ale zacznijmy od tego, że: Dziś mamy podwójne święto! Właśnie na liczniku pojawiło się 20 tysięcy subskrypcji kanału Atelier Smaku . Przy tej okazji chcieliśmy Wam bardzo podziękować za wszelkie inspiracje i każdą motywację, która pobudza naszą kreatywność! Jesteście naprawdę kochani! Po drugie dzisiejszy odcinek powstał specjalnie z okazji 14 Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. Śledźcie wszystkie wydarzenia. Naprawdę warto! Gdy dowiedzieliśmy się ostatnio, że immunolodzy z PAN zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa oraz nabiału, postanowiliśmy podzielić się z Wami kilkoma radami i sprawdzonymi przepisami na wegański „nabiał”. Oczywiście jak to w naszej kuchni, zawsze bez glutenu 🙂 Pokażemy Wam jak w łatwy sposób przygotować napój, który smakuje jak maślanka lub ajran, a dodatkowo zaserwujemy 2 dipy z dodatkiem naturalnych probiotyków czyli kiszonek.
Wszystko to jak zawsze również w angielskiej wersji od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy Cię również do skorzystania z innych porad Atelier Smaku.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 500 ml wody z ogórków kiszonych
- 2 małe jogurty kokosowe lub sojowe bez cukru
- 100 g tofu naturalnego
- 2 ogórki kiszone
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka utartego chrzanu
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku
- 1 łyżka oleju z ostropestu lub innego oleju tłoczonego na zimno
- 100 g tofu naturalnego
- 1 garść kapusty kiszonej
- Kilka łyżek soku z kapusty kiszonej
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- Sól do smaku
- 1 łyżka oleju lnianego lub innego oleju tłoczonego na zimno
- 1) Napój typu maślanka lub ajran
- Do słoika z wodą po ogórkach kiszonych dodajemy wegańskie jogurty. Zakręcamy nakrętkę, mieszamy potrząsając słoikiem i gotowe! Taki napój sam w sobie jest pełnym naturalnych probiotyków idealnym orzeźwieniem lub bazą do przygotowania rozmaitych koktajli.
- 2) Dip z ogórkami kiszonymi
- Ogórki kroimy na kawałki. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy naturalne probiotyki czyli ogórki. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy idealny dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, a także placków.
- 3) Dip z kapustą kiszoną
- Kapustę siekamy. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy kapustę wraz z kilkoma łyżkami soku. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy pełen probiotyków super dip, który świetnie pasuje do surowych warzyw grillowanych lub gotowanych na parze warzyw oraz placków.