Udostępnij przepis!

337. “Sposoby na wzmocnienie odporności” – 💪🥗🍴wegańskie i bez glutenu | Atelier Smaku

Siła i zdrowie z roślin.

Dziś przedstawimy Wam nasze sposoby na podniesienie odporności, które możecie wykonać w prosty sposób, nie potrzebując wielu składników. W tym okresie, gdy pogoda jest bardzo kapryśna, a słońce przeplata się z deszczem, łatwo o przeziębienie. Warto zadbać o to, by wzmocnić organizm. Oczywiście wszystko z naturalnych składników 🙂 Ale zacznijmy od tego, że: Dziś mamy podwójne święto! Właśnie na liczniku pojawiło się 20 tysięcy subskrypcji kanału  Atelier Smaku . Przy tej okazji chcieliśmy Wam bardzo podziękować za wszelkie inspiracje i każdą motywację, która pobudza naszą kreatywność! Jesteście naprawdę kochani! Po drugie dzisiejszy odcinek powstał specjalnie z okazji 14 Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. Śledźcie wszystkie wydarzenia. Naprawdę warto! Gdy dowiedzieliśmy się ostatnio, że immunolodzy z PAN zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa oraz nabiału, postanowiliśmy podzielić się z Wami kilkoma radami i sprawdzonymi przepisami na wegański „nabiał”. Oczywiście jak to w naszej kuchni, zawsze bez glutenu 🙂 Pokażemy Wam jak w łatwy sposób przygotować napój, który smakuje jak maślanka lub ajran, a dodatkowo zaserwujemy 2 dipy z dodatkiem naturalnych probiotyków czyli kiszonek.

Wszystko to jak zawsze również w angielskiej wersji od Translalab.

 

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 337. Sposoby na wzmocnienie odporności   💪🥗🍴wegańskie i bez glutenu | Atelier Smaku

337YT 337. Sposoby na wzmocnienie odporności   💪🥗🍴wegańskie i bez glutenu | Atelier Smaku

 

Zapraszamy Cię również do skorzystania z innych porad Atelier Smaku.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.1) Napój typu maślanka lub ajran
  • 2.Do słoika z wodą po ogórkach kiszonych dodajemy wegańskie jogurty. Zakręcamy nakrętkę, mieszamy potrząsając słoikiem i gotowe! Taki napój sam w sobie jest pełnym naturalnych probiotyków idealnym orzeźwieniem lub bazą do przygotowania rozmaitych koktajli.
  • 3.2) Dip z ogórkami kiszonymi
  • 4.Ogórki kroimy na kawałki. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy naturalne probiotyki czyli ogórki. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy idealny dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, a także placków.
  • 5.3) Dip z kapustą kiszoną
  • 6.Kapustę siekamy. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy kapustę wraz z kilkoma łyżkami soku. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy pełen probiotyków super dip, który świetnie pasuje do surowych warzyw grillowanych lub gotowanych na parze warzyw oraz placków.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 337. “Sposoby na wzmocnienie odporności” – 💪🥗🍴wegańskie i bez glutenu | Atelier Smaku?
Click to rate

1) Napój typu maślanka lub ajran

  • 500 ml wody z ogórków kiszonych
  • 2 małe jogurty kokosowe lub sojowe bez cukru

2) Dip z ogórkami kiszonymi

  • 100 g tofu naturalnego
  • 2 ogórki kiszone
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oleju z ostropestu lub innego oleju tłoczonego na zimno

3) Dip z kapustą kiszoną

  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 garść kapusty kiszonej
  • Kilka łyżek soku z kapusty kiszonej
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oleju lnianego lub innego oleju tłoczonego na zimno

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł