
Sposób przygotowania:
- 1.1) Napój typu maślanka lub ajran
- 2.Do słoika z wodą po ogórkach kiszonych dodajemy wegańskie jogurty. Zakręcamy nakrętkę, mieszamy potrząsając słoikiem i gotowe! Taki napój sam w sobie jest pełnym naturalnych probiotyków idealnym orzeźwieniem lub bazą do przygotowania rozmaitych koktajli.
- 3.2) Dip z ogórkami kiszonymi
- 4.Ogórki kroimy na kawałki. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy naturalne probiotyki czyli ogórki. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy idealny dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, a także placków.
- 5.3) Dip z kapustą kiszoną
- 6.Kapustę siekamy. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz. Następnie dorzucamy kapustę wraz z kilkoma łyżkami soku. Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy pełen probiotyków super dip, który świetnie pasuje do surowych warzyw grillowanych lub gotowanych na parze warzyw oraz placków.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
1) Napój typu maślanka lub ajran
- 500 ml wody z ogórków kiszonych
- 2 małe jogurty kokosowe lub sojowe bez cukru
2) Dip z ogórkami kiszonymi
- 100 g tofu naturalnego
- 2 ogórki kiszone
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka utartego chrzanu
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku
- 1 łyżka oleju z ostropestu lub innego oleju tłoczonego na zimno
3) Dip z kapustą kiszoną
- 100 g tofu naturalnego
- 1 garść kapusty kiszonej
- Kilka łyżek soku z kapusty kiszonej
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- Sól do smaku
- 1 łyżka oleju lnianego lub innego oleju tłoczonego na zimno