336. “Wegańska surówka COLESLAW” – ??? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3-4 porcje
ok. 30 min.
Klasyka inaczej.
Dziś przedstawiamy Wam naszą wersję najpopularniejszej surówki na świecie – Coleslaw. Taka wegańska jej wersja jest na pewno świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją laktozy i jak każdy z naszych przepisów nie zawiera również glutenu. Przekonajcie się sami, jak łatwo przygotować taką surówkę i że smakuje tak samo jak klasyczny Coleslaw.
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 600 g białej kapusty
- 100 g marchwi
- 150 ml jogurtu kokosowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Ewentualnie sok z 1/2 cytryny do zakwaszenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Świeżą kapustę szatkujemy na drobno i solimy, aby skruszała. Możemy do razu dosypać zmielonego pieprzu.
- Obraną marchewkę ucieramy na tarce i dorzucamy do kapusty.
- Mieszamy ze sobą jogurt, majonez, mleczko kokosowe oraz syrop z agawy. Możemy również zakwasić delikatnie wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Dodajemy do kapusty z marchewką, mieszamy i gotowe!
- Surówkę przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić.
- Smacznego i na zdrowie!