3-4 porcje
ok 10 min.
Smak typowego, polskiego obiadu.
Dziś przedstawiamy Wam naszą wersję mizerii. Tak jak w przypadku „Surówki z selerem z orzechami” różnica pomiędzy tym, co jada się w większości domów, a naszą wegańską wersją polega na braku śmietany. Tym razem również idealnie zastępuje ją połączenie jogurtu kokosowego lub sojowego z dodatkiem kokosowego mleczka. Przekonajcie się sami, że naprawdę trudno odróżnić obie opcje.
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 500 g ogórków
- 125 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy ogórki, kroimy je w cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli.
- W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.
- Łączymy ogórki z naszą „śmietaną” i pieprzem.
- Mieszamy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!