
Sposób przygotowania:
- 1.Obrany korzeń selera ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli i cukru.
- 2.W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.
- 3.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, by zmiękły.
- 4.Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni, by wydobyć z nich aromat.
- 5.Łączymy seler z naszą „śmietaną”, dorzucamy podprażone orzechy oraz odsączone rodzynki.
- 6.Mieszamy i gotowe!
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g selera
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 100 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia