331. „Surówka z selera z orzechami” ???bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3-4 porcje
ok 10 min.
Popularna surówka inaczej.
Dziś przedstawiamy Wam naszą wersję tradycyjnej surówki z selera z orzechami i rodzynkami. Podstawowa różnica pomiędzy tym, co jada się w większości domów, a naszą wegańską wersją polega na braku śmietany. Zastępuje ją jednak godnie połączenie jogurtu kokosowego lub sojowego z dodatkiem kokosowego mleczka. Tak naprawdę w smaku trudno odróżnić obie opcje.
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi surówkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 500 g selera
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 100 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obrany korzeń selera ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli i cukru.
- W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, by zmiękły.
- Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni, by wydobyć z nich aromat.
- Łączymy seler z naszą „śmietaną”, dorzucamy podprażone orzechy oraz odsączone rodzynki.
- Mieszamy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!