319. “Idealne ciasto na pierogi – krok po kroku” – ? bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
około 40 sztuk
40 min. + przygotowanie farszu
Sekret, który chcemy Wam zdradzić ?
Idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi – to nasz sekret, który chcemy Wam zdradzić. Ciasto na pierogi jest przygotowane z jednorodnych gatunków mąki, nie z mieszanek, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Wystarczy jedynie mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, woda, odrobina oleju i soli.
Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na przepyszne i pożywne pierogi .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Połowę wymieszanych suchych składników ciasta zalewamy wrzątkiem i dobrze mieszamy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
- Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę wody. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
- Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy nieklejącym się wałkiem na silikonowej stolnicy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu.
- Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta ne dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
- Gdy ciasto jest zbyt klejące, dodajemy jeszcze trochę mąki, gdy robi się zbyt sztywne, trzymamy przez chwilę nad garnkiem z gotującą się wodą, by zmiękło.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi szczelnie zamknięte w pudełku lub woreczku możemy trzymać w lodówce do ponownego podgrzania. Odgrzewamy na parze lub przesmażamy na patelni, na oleju, pod przykryciem, żeby ciasto zmiękło.
- Tak właśnie wygląda przepis na ciasto do pierogów z Atelier Smaku.
- Smacznego i na zdrowie!