315. “Wegański makowiec zawijany” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 sztuki
2 godziny + czas moczenia maku
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Prosty świąteczny przepis dla każdego!
Na tydzień przed Świętami podrzucamy Wam przepis na nowy wegański makowiec. Śmiemy twierdzić, że jest to jedno z najpyszniejszych ciast, które w dodatku zachowuje świeżość przez długi czas. Sprawdźcie jak smakuje nasz świąteczny, bezglutenowy makowiec zawijany!
Nie zapomnijcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab , bo w końcu Święta to czas dzielenia się, który nie ma granic!.
Obejrzyj przepis na Youtube!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszny makowiec na kruchym cieście .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 110 ml ciepłej wody
Składniki – nadzienie:
- 300 g maku
- 50 g włoskich orzechów
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 szklanka melasy z karobu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ewentualnie olejek pomarańczowy (jeśli chcemy więcej aromatu pomarańczy)
Składniki – lukier:
- 4 łyżki brązowego cukru pudru
- Odrobina ciepłej wody
- 2 łyżki płatków migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mak zalewamy w garnku wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy go przez około 30 minut.
- Suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy w dłoniach aby mąka się wytłuściła. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę, mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto a następnie odstawiamy je na bok aby siemię wchłonęło wodę.
- Siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni włoskie orzechy a morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Przecedzamy suszone owoce i kroimy na drobne kawałki morele. Odcedzamy również mak a następnie dokładnie go miksujemy lub trzykrotnie mielimy. Dorzucamy do niego resztę składników nadzienia i jeszcze raz miksujemy ale tylko przez chwilę aby nie rozdrobnić zbytnio orzechów i owoców. Gotowy farsz przekładamy do miski i schładzamy.
- Ciasto dzielimy na pół i na silikonowej macie formujemy prostokąt który pokrywamy połową nadzienia zostawiając tylko pas czystego ciasta aby po zwinięciu można je było skleić. Przy pomocy silikonowej maty zwijamy ciasto i przekładamy je na blachę. Tak samo robimy drugą roladę.
- Wstawiamy ciasta do piekarnika na wyrastanie na około 30 minut a następnie pieczemy z termoobiegiem przez kolejne 30 minut w 180 C.
- Ciasto studzimy i przygotowujemy lukier dolewając odrobinę ciepłej wody do cukru pudru i mieszając.
- Smarujemy lukrem po długości ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
- Smacznego i na zdrowie!