314. “Rozgrzewająca imbirówka” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
2 porcje
40 minut
Ekspresowa, rozgrzewająca imbirówka!
Jeśli nie macie czasu, by odwiedzić nas w Gdyni, podzielimy się przepisem na rozgrzewający napój, po który ustawiają się kolejki w Bistro & Delikatesach ATELIER SMAKU, gdy robi się zimno. Nasza rozgrzewająca imbirówka skutecznie walczy z przemarznięciem i złym nastrojem.
Przepis oczywiście tłumaczony na język angielski przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszny i bezalkoholowy karbowy grzaniec .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 4 łyżki konfitury cytrynowo-imbirowej (z przepisu 90)
- 1 pomarańcza
- 2 duże gałązki rozmarynu
- 2 gałązki mięty
- 12 goździków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do dużych szklanek wkładamy po 2 łyżki konfitury, dorzucamy po 6 goździków, 1-2 gałązki rozmarynu i mięty.
- Pomarańczę myjemy ekologicznym płynem do mycia naczyń i owoców lub sparzamy wrzącą wodą. Kroimy w plasterki, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch szklanek.
- Całość zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby przyprawy się zaparzyły a pomarańcza uwolniła olejki eteryczne. Dla rozgrzania pijemy na gorąco.Smacznego i na zdrowie!
- Smacznego i na zdrowie!