
Sposób przygotowania:
- 1.Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie.
- 2.W tym czasie miksujemy płatki owsiane, dodajemy do nich sparzoną żurawinę oraz tłuszcz kokosowy i jeszcze raz miksujemy. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy.
- 3.Myjemy i sparzamy cytryny oraz ocieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
- 4.Ugotowaną fasolę przecedzamy, miksujemy ze skórką otartą z cytryn, w trakcie miksowania dodając sok z cytryn aż uzyskamy idealnie gładką masę.
- 5.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy brązowy cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz esencję waniliową i zagotowujemy.
- 6.Do wody wsypujemy agar, mieszamy i dodajemy do gotującego się mleczka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez 3 minuty i dodajemy masę z fasoli. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i wlewamy do wyłożonej masą owsianą tortownicy.
- 7.Odstawiamy na bok aby całość wystygła, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
- 8.Gdy sernik będzie sztywny przygotowujemy galaretkę.
- 9.Z umytych i sparzonych limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy wodę wymieszaną z agarem, sok z limonek, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z limonek i całość mieszając gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ugotowaną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i wyrównujemy powierzchnię.
- 10.Odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki aby galaretka stężała i przepyszny sernik jest gotowy do zjedzenia.
- 11.Możemy go oczywiście jeszcze udekorować np. kokosową bitą śmietaną z przepisu na tartę czekoladową.
- 12.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - sernik:
- 400 g fasoli Jaś
- 200 g brązowego cukru
- 250 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 150 ml soku z cytryny
- 10 dag tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- Skórka otarta z 4 cytryn
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka agaru
Składniki - spód:
- 150 g płatków owsianych
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g tłuszczu kokosowego
Składniki - galaretka:
- 2 limonki
- 100 ml wody
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka agaru