258. „Ryżowe racuchy z jabłkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 porcje
1 godzina
Idealny deser na jesień.
Dziś mamy dla Was nasze drugie podejście do wegańskich i bezglutenowych racuchów z jabłkami. Tego dania nie trzeba specjalnie reklamować, gdyż racuchy kochają wszystkie małe i duże dzieciaki, które znamy. Sprawdźcie sami, jak pasuje Wam nasza nowa wersja.
Możecie też skorzystać z angielskiej wersji odcinka przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na placki i desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g jabłek
- 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 250 ml wody
- Olej do smażenia
- Cukier puder z cynamonem do posypania placków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plasterki.
- Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą i dodajemy do nich wodę. Mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka. Odstawiamy na bok aby ciasto trochę urosło.
- Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką ciasto tak aby utworzyły się nieduże płaskie placuszki.
- Smażymy je na lekko złoty kolor z obydwu stron.
- Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
- Takie placki są przepysznie chrupkie nawet po wystygnięciu dzięki użyciu w nich mąki ryżowej ale najlepiej smakują na gorąco.
- Smacznego i na zdrowie!