255. “Dyniowe latte macchiato” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 kawy
20 minut + czas pieczenia dyni
Wyjątkowa, jesienna kawa.
Dziś zapraszamy Was na naszą wersję dyniowego latte macchiato. Dynia hokkaido, trochę przypraw, kawa od Jura i jesienne niebo w gębie gotowe!
Poszukajcie też angielskiego tłumaczenia odcinka, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 4 latte machiato
- 200 g pieczonej dyni
- 150 ml syropu klonowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze.
- Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut.
- Upieczoną dynię pozbawiamy skórki i miksujemy ją z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i przyprawami. W ten sposób zrobiony mus dyniowy przekładamy do czterech wysokich szklanek kawowych lub kieliszków.
- Nastawiamy ekspres na program latte macchiato i dopełniamy nim każdą szklankę i gotowe.
- To bardzo aromatyczna kawa, a może nawet deser kawowy, który dzięki korzennym nutom wspaniale sprawdzi się w jesienne chłodne dni.
- Smacznego i na zdrowie!