4 kawy
20 minut + czas pieczenia dyni
Wyjątkowa, jesienna kawa.
Dziś zapraszamy Was na naszą wersję dyniowego latte macchiato. Dynia hokkaido, trochę przypraw, kawa od Jura i jesienne niebo w gębie gotowe!
Poszukajcie też angielskiego tłumaczenia odcinka, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! ![](https://ateliersmaku.pl/wp-content/uploads/2020/10/youtube-1.png)
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 4 latte machiato
- 200 g pieczonej dyni
- 150 ml syropu klonowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze.
- Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut.
- Upieczoną dynię pozbawiamy skórki i miksujemy ją z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i przyprawami. W ten sposób zrobiony mus dyniowy przekładamy do czterech wysokich szklanek kawowych lub kieliszków.
- Nastawiamy ekspres na program latte macchiato i dopełniamy nim każdą szklankę i gotowe.
- To bardzo aromatyczna kawa, a może nawet deser kawowy, który dzięki korzennym nutom wspaniale sprawdzi się w jesienne chłodne dni.
- Smacznego i na zdrowie!