
Sposób przygotowania:
- 1.Zaparzamy podwójne espresso.
- 2.Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze.
- 3.Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut.
- 4.Siekamy czekoladę na drobniejsze kawałki, a upieczoną w piekarniku dynię w drobne paski.
- 5.Z mleka roślinnego odlewamy 100 ml, a resztę wlewamy wraz z mleczkiem kokosowym, podwójnym espresso i cukrem do garnka i zagotowujemy.
- 6.Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka.
- 7.Cały czas mieszając czekamy, aż całość się zagotuje i dorzucamy dynie pokrojoną w paseczki, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę.
- 8.Mieszamy i szybko, aby czekolada nie zdążyła się rozpuścić przelewamy do pucharków.
- 9.Możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 espresso
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 100-200 g pieczonej dyni