Udostępnij przepis!

254. “Budyń kawowy z pieczoną dynią” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Kawa i dynia – połączenie idealne.

Sezon na dynię w pełni, więc w naszej kuchni występuje ona w niezliczonej ilości odsłon. Dziś stanowi dodatek do kawowego budyniu. 2 espresso z Jura, dynia hokkaido, czary mary i gotowe.

Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zaparzamy podwójne espresso.
  • 2.Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze.
  • 3.Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut.
  • 4.Siekamy czekoladę na drobniejsze kawałki, a upieczoną w piekarniku dynię w drobne paski.
  • 5.Z mleka roślinnego odlewamy 100 ml, a resztę wlewamy wraz z mleczkiem kokosowym, podwójnym espresso i cukrem do garnka i zagotowujemy.
  • 6.Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka.
  • 7.Cały czas mieszając czekamy, aż całość się zagotuje i dorzucamy dynie pokrojoną w paseczki, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę.
  • 8.Mieszamy i szybko, aby czekolada nie zdążyła się rozpuścić przelewamy do pucharków.
  • 9.Możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 254. “Budyń kawowy z pieczoną dynią” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 espresso
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 100-200 g pieczonej dyni

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł