2-4 porcje
20 minut + czas pieczenia dyni
Kawa i dynia – połączenie idealne.
Sezon na dynię w pełni, więc w naszej kuchni występuje ona w niezliczonej ilości odsłon. Dziś stanowi dodatek do kawowego budyniu. 2 espresso z Jura, dynia hokkaido, czary mary i gotowe.
Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 espresso
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 100-200 g pieczonej dyni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zaparzamy podwójne espresso.
- Dynię myjemy, kroimy po długości na osiem równych części, pozbawiamy nasion i układamy na blasze.
- Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 180°C i pieczemy w nim dynię ok. 30 do 40 minut.
- Siekamy czekoladę na drobniejsze kawałki, a upieczoną w piekarniku dynię w drobne paski.
- Z mleka roślinnego odlewamy 100 ml, a resztę wlewamy wraz z mleczkiem kokosowym, podwójnym espresso i cukrem do garnka i zagotowujemy.
- Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się mleka.
- Cały czas mieszając czekamy, aż całość się zagotuje i dorzucamy dynie pokrojoną w paseczki, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę.
- Mieszamy i szybko, aby czekolada nie zdążyła się rozpuścić przelewamy do pucharków.
- Możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
- Smacznego i na zdrowie!