253. “Herbatka jesienna z gojnikiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 filiżanek
ok. 10 minut
Samo zdrowie!
Dziś pokażemy Wam jak w najprostszy sposób zadbać o zdrowie w jesienne dni. Wystarczy dokonać szybkiego zakupu gojnika np. w sklepie Bakra https://bakra.com.pl/ , zaparzyć herbatkę i odpowiednia dawka witamin, antyoksydantów i olejków eterycznych zapewniona.
Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 8 kwiatostanów gojnika (Szałwii libańskiej)
- 1 litr wody
- 8 goździków
- 100 ml soku z winogron lub malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnuszka z wodą dorzucamy gojnik oraz goździki i zagotowujemy.
- Pozostawiamy w garnuszku aby herbatka się parzyła przez ok. 3 minuty.
- Przelewamy do dzbanka i dodajemy soku z winogron lub malin, który złagodzi trochę charakterystyczny smak gojnika.
- W tym roku udało nam się zebrać bardzo dużo wyjątkowo słodkich winogron, które przerobiliśmy na sok, nie dodając w ogóle cukru. Jednak jeśli nie macie takiego cuda we własnej spiżarni, udajcie się do odpowiedniego sklepu po coś , co doda naszej herbatce smaku i witamin.
- Smacznego i na zdrowie!