252. “Dżem gruszkowo-cytrynowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 niedużych słoiczków
ok. 2 godziny
Połączenie przeciwstawnych smaków.
Dziś pokażemy Wam najprostszy sposób na gruszki, które po tak słonecznym lecie wyjątkowo obrodziły. Dżem gruszkowo-cytrynowy to coś dla tych, którzy kochają słodkości z lekką cytrynową nutą i cenią sobie szybkie rozwiązania.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 2 cytryny
- 100 g cukru kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gruszki myjemy i pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem kokosowym i dusimy w rondlu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Gruszki w tym czasie lekko zmiękną i puszczą sok. Jeśli będą bardzo soczyste to możemy odlać sobie trochę soku do wypicia, co przyspieszy odparowywanie i cały proces gotowania.
- Miksujemy obydwie cytryny w całości jeżeli lubimy goryczkę ze skórki lub dodajemy skórkę tylko z jednej z nich.
- Jeżeli nie lubimy goryczki i aromatu skórki cytrynowej, to obieramy cytryny i dopiero wtedy miksujemy.
- Dorzucamy pulpę cytrynową do rondla i jeszcze gotujemy przez 5 do 10 minut.
- Przekładamy jeszcze wrzący dżem do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aby przestygły.
- Taki dżem jest pyszny jako dodatek do placków, naleśników lub z dodatkiem bitej śmietany z kokosowego mleka jako deser do kawy i herbaty.
- Smacznego i na zdrowie!