251. “Wegańskie i bezglutenowe placki ziemniaczane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 porcje
40 minut
Ulubione smaki dzieciństwa.
Pora najwyższa podzielić się z Wami przepisem na nasze wegańskie i bezglutenowe placki ziemniaczane. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasza wersja. Z czym jada się placki ziemniaczane w Waszym rodzinnym domu?
PS. Nie zapomnieliśmy oczywiście o angielskiej wersji odcinka z napisami od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie placki i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyte i obrane ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Dosypujemy siemienia lnianego i mieszamy jeszcze raz. Siemię powinno pochłonąć część soku z ziemniaków. Dodajemy mąkę ryżową, jeszcze raz mieszamy i sprawdzamy czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.
- Jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Rozgrzewamy olej, wykładamy łyżką ciasto na patelnię i lekko rozpłaszczamy formując w ten sposób placki.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z tym, z czym lubimy najbardziej.
- My lubimy je najbardziej w towarzystwie leczo, sosu grzybowego lub pomidorowego.
- Smacznego i na zdrowie!