4-6 porcji
30 minut.
Węgierska inspiracja.
Zbliżająca się jesień inspiruje do kulinarnej twórczości. Dojrzałe papryki aż proszą się, by przygotować z nich pyszne leczo. Dziś Atelier Smaku dzieli się przepisem na swoją wegańską wersję.
Ten odcinek oczywiście ma również angielskie napisy przygotowane dla nas przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 duże papryki (zielona,czerwona i żółta)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 250 g wędzonego tofu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki asafetydy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy je na nim od czasu do czasu mieszając aż się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy asafetydę.
- W tym czasie kroimy papryki i dorzucamy je do tofu przez chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i dodajemy wędzoną paprykę, czarny pieprz i ostrą paprykę.
- Pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Całość mieszamy od czasu do czasu i gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i oliwę truflową.
- Jeszcze raz mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i pyszne wegańskie leczo gotowe.
- Nam najlepiej smakuje w jesienne dni z kawałkiem naszej bezglutenowej macy.
- Smacznego i na zdrowie!