249. “Mus czekoladowo-pomarańczowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
2 godziny
Czekolada i pomarańcza. Nic dodać, nic ująć.
Dziś przedstawiamy Wam własną wersję musu czekoladowego z aquafaby czyli wody po gotowaniu ciecierzycy. W takim wegańskim i bezglutenowym deserze czekolada idealnie zgrała nam się z pomarańczą. Najlepiej sprawdźcie sami czy mamy rację 😉
Ten odcinek także ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka aquafaby (przepis w odcinku 220)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 pomarańcza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomarańczę obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, skórkę wrzucamy do rondelka z aquafabą i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie wyrzucamy skórkę i studzimy aquafabę w lodówce.
- W tym w “kąpieli wodnej” rozgrzewamy czekoladę aby była płynna.
- Schłodzoną aquafabę ubijamy blenderem z odpowiednią przystawką na sztywną pianę. W trakcie dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Wlewamy czekoladę i ubijamy jeszcze raz krótko aby połączyła się z resztą składników.
- Przelewamy do słoiczków lub pucharków i wstawiamy do lodówki aby mus zesztywniał.
- Przed podaniem możemy udekorować plastrami pomarańczy lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
- Smacznego i na zdrowie!