246. “Wegańskie i bezglutenowe pampuchy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
około 4 porcje
około 1 godzina
Więcej niż kluski.
Zapraszamy dziś na wegańskie i bezglutenowe pampuchy, które możecie podawać z sosem grzybowym z poprzedniego odcinka, a także z innymi sosami i daniami. Również na słodko.
Pamiętajcie, że dzięki napisom przygotowanym przez Translalab możecie polecać nasze przepisy również swoim anglojęzycznym znajomym.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na kluski.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 200 ml wody
- Olej do smarowania tacy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy na idealnie gładką masę dodając po odrobinie wody. Pod koniec miksowania dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, dodając resztę wody.
- W drugiej misce łączymy suche składniki i dokładnie je mieszamy. Wlewamy zmiksowane ziemniaki i zagniatamy ciasto pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jeżeli zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy.
- Smarujemy olejem tacę, na której będziemy odkładać kluski do wyrośnięcia. Następnie dłońmi zwilżonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i układamy na tacy.
- Surowe pampuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby podrosły na ok. 20 minut.
- Podrośnięte kulki delikatnie układamy w naczyniu do gotowania na parze. Pamiętajmy aby wcześniej wysmarować je olejem aby ciasto nie przywarło do jego powierzchni.
- Pomiędzy kulkami ciasta zostawiamy odrobinę przestrzeni gdyż powiększą się jeszcze trochę.
- Gotujemy około 15-20 minut i jeszcze gorące serwujemy na przykład z sosem grzybowym, leczo, fasolką po bretońsku lub jakim słodkim musem owocowym.
- Smacznego i na zdrowie!