244. “Placki z liśćmi rzodkiewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2-3 porcje
30 minut
Pyszne zero waste.
Dziś odcinek na specjalne życzenie Banku Żywności. Pokażemy co zrobić, aby w kuchni nie marnowała się żywność, ani to, czego na co dzień żywnością nie nazywamy. Zapraszamy na placki z liśćmi rzodkiewki.
Odcinek ma oczywiście angielskie napisy przygotowane przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- Liście z 1 lub 2 pęczków rzodkiewek
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Woda
- Olej do smażenia np. ryżowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i odsączamy.
- Mieszamy suche składniki placków i dodajemy do nich wody w takiej ilości aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Odkładamy je na bok i siekamy liście rzodkiewek.
- Sprawdzamy czy do ciasta nie trzeba dodać wody, gdyż siemię lniane jeszcze przez jakiś czas może ją pochłaniać.
- Mieszamy ciasto z liśćmi, odkładamy aby liście trochę zmiękły i w tym czasie rozgrzewamy olej na patelni.
- Wykładamy ciasto małymi porcjami na patelnie i smażymy placki z obydwu stron aż staną się chrupkie lub złotawe.
- Do tych placków nie trzeba dodawać żadnych ziół ani pieprzu gdyż liście rzodkiewek mają swój delikatnie ostry, charakterystyczny posmak.
- Smacznego i na zdrowie!