240. “Wegańska feta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 słoiczek 240 ml
15 minut + czas odsączania tofu
Grecki klasyk w wersji roślinnej.
Dziś przygotujemy dla Was wegański odpowiednik sera feta w aromatycznej zalewie oliwnej z ziołami. Idealne rozwiązanie do sałatek, po prostu pycha!
Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory i nie-nabiał.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść świeżego tymianku i rozmarynu
- 1/2 szklanki oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu wyjmujemy z woreczka i odciskamy z nadmiaru wody przykrywając je ręcznikiem papierowym z obu stron i umieszczając pomiędzy dwoma drewnianymi deskami do krojenia.
- Gdy jest już dość suche, kroimy je w kostkę i zakrapiamy octem jabłkowym.
- Zioła kroimy, siekamy, wrzucamy do moździerza, dosypujemy sól i ucieramy.
- Następnie nacieramy nimi kostki zakwaszonego tofu.
- Przekładamy do słoiczka, zalewamy oliwą i gotowe!
- Taka “feta” choć nadaje się do spożycia od razu, jest najlepsza po kilku dniach.
- Smacznego i na zdrowie!