239. „Wegański twarożek z truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
20 minut
Śniadanie czy deser?
Dziś poczęstujemy Was delikatnym wegańskim twarożkiem z truskawkami. Delikatny deser lub pomysł na śniadanie nie tylko dla wegan i dzieci z nietolerancją laktozy 🙂
Można skorzystać również z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne śniadania, nie-nabiał i przepisy dla dzieci.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 1 banan
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- Sok z 1 lub 2 cytryn
- 1 szklanka pulpy z truskawek po wyciskaniu soku lub drobno pokrojonych
- 1-2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżka babki jajowatej
- Świeża mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
- Następnie wyciskamy sok z 1-2 cytryn i mieszamy z tofu.
- Przeciskamy również banana i mieszamy z tofu, mleczkiem kokosowym i 1 łyżką cukru trzcinowego. Dodajemy również łyżkę zmielonej łuski babki jajowatej, aby po zamieszaniu twarożek przestał być wodnisty.
- Osobno słodzimy resztą cukru pulpę z truskawek, która pozostaje po wyciśnięciu soku.
- Jeśli nie wyciskamy soku z truskawek, który nam np. służy do przygotowania lemoniady, to możemy użyć drobno pokrojonych truskawek.
- Na koniec do pucharków przekładamy warstwami twarożek i truskawki. Dekorujemy świeżą miętą i gotowe.
- Smacznego i na zdrowie!