238. “Lemoniada z truskawek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 3 litry
15 minut
Truskawkowe orzeźwienie!
Zanim skończy się sezon na truskawki, warto przetestować nasz trzeci w tym roku pomysł na lemoniadę. Truskawki, trochę mięty, cytryny i gotowe!
Warto spróbować i podzielić się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi. Pomogą Wam w tym angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 2 kg truskawek
- 1/2 kg cytryny
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 garści mięty
- 1-2 l wody
- Lód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej sok z pozbawionych szypułek truskawek.
- Mus, który pozostaje po odciśnięciu truskawek, odkładamy na bok aby użyć go później do różnych deserów, ponieważ jest przepyszny i ma świetną konsystencję.
- Następnie wyciskamy sok z cytryn pokrojonych w kostkę razem ze skórką.
- Zostawiamy jedną z nich i kroimy w plastry.
- Dodajemy 2 litry filtrowanej lub mineralnej wody.
- Dosładzamy cukrem kokosowym i dodajemy drobno posiekane liście świeżej mięty.
- Dorzucamy cytrynę pokrojoną w plastry. Dodajemy lodu, mieszamy i w ten sposób otrzymujemy trzeci w tym roku rodzaj lemoniady.
- Smacznego i na zdrowie!