236. „Lemoniada z rabarbarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 3 litry
15 minut
Rabarbar dla ochłody.
Koniec wiosny nas rozpieszcza piękną pogodą, czas przygotować obiecaną lemoniadę. Dziś pierwsza z trzech wersji, którą mamy dla Was w tym roku. Świeży rabarbar, melasa z karobu, imbir i cytryna, po prostu pycha.
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją przepisu z tłumaczeniem od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 2 kg rabarbaru
- 1 cytryna
- 100 g świeżego imbiru
- 500 ml melasy z karobu
- 2 l wody
- Lód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej sok z rabarbaru pokrojonego w ok. 2 cm kawałki oraz z imbiru.
- Dosładzamy melasą z karobu, dorzucamy cytrynę pokrojoną w plastry.
- Dodajemy lodu, mieszamy i możemy się delektować smakiem pysznej i zdrowej, orzeźwiającej lemoniady.
- Smacznego i na zdrowie!