
Sposób przygotowania:
- 1.Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę, żeby już nie trzeba było po ugotowaniu ich kroić. Gotujemy je na parze, pamiętając że drobno pokrojone gotują się znacznie szybciej.
- 2.W tym czasie siekamy kiszoną kapustę i mieszamy ją z olejem rzepakowym.
- 3.Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, posypujemy solą i polewamy oliwą mieszamy, aby ziemniaki wchłonęły sól i tłuszcz.
- 4.Mieszamy wszystko razem, jeśli lubimy bardziej zdecydowane smaki to dodajemy pieprz czarny lub ziołowy.
- 5.Jeszcze ciepłe danie rozkładamy na talerze i serwujemy.
- 6.My w tym daniu stosujemy olej rzepakowy i oliwę, ale można również zastosować różne inne oleje, które lubimy. Ważne aby były tłoczone na zimno i pasowały do ziemniaków i kapusty.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie pieprz czarny lub ziołowy do smaku