2-3 porcje
40 minut
Banalnie proste, a jakie smaczne!
Dziś zapraszamy na bardzo proste i smaczne danie. Ziemniaki i kapusta kiszona z dodatkiem tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i kapki oliwy, robią naprawdę dobrą robotę.
Przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie z napisami od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie pieprz czarny lub ziołowy do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę, żeby już nie trzeba było po ugotowaniu ich kroić. Gotujemy je na parze, pamiętając że drobno pokrojone gotują się znacznie szybciej.
- W tym czasie siekamy kiszoną kapustę i mieszamy ją z olejem rzepakowym.
- Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, posypujemy solą i polewamy oliwą mieszamy, aby ziemniaki wchłonęły sól i tłuszcz.
- Mieszamy wszystko razem, jeśli lubimy bardziej zdecydowane smaki to dodajemy pieprz czarny lub ziołowy.
- Jeszcze ciepłe danie rozkładamy na talerze i serwujemy.
- My w tym daniu stosujemy olej rzepakowy i oliwę, ale można również zastosować różne inne oleje, które lubimy. Ważne aby były tłoczone na zimno i pasowały do ziemniaków i kapusty.
- Smacznego i na zdrowie!