233. “Migdałowe herbatniki savoiardi” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
30/40 sztuk
40 minut
Przepyszne, nie tylko do tiramisu.
Dziś szykujemy się do przygotowania kolejnej wersji wegańskiego tiramisu, ponieważ w naszej lodówce czeka wegański odpowiednik mascarpone od API FOOD. Zaczynamy od przygotowania herbatników. Nasze bezglutenowe i bezjajeczne savoiardi przygotujemy z mąką migdałową, która sprawia, że są chrupiące i naprawdę pyszne. Tiramisu przygotujemy za tydzień, a już dziś podajemy ciasteczka z kawą od Jura.
Nie zapominajcie, że odcinki mają angielskie napisy od Translalab. Może komuś się przydadzą 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g cukru kokosowego
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 75 g mąki ryżowej
- 75 g mąki kukurydzianej
- 100 ml mleczka kokosowego
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Wlewamy olej, mieszamy i ucieramy w dłoniach tak, aby cała mąka była lekko tłusta. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i zagniatamy.
- Tak powstałe ciasto powinno mieć plastyczną i miękką konsystencję. Napełniamy nim szprycę i wyciskamy bezpośrednio na blachę, przykrytą papierem do pieczenia, podłużne ciastka w kształcie języczków. Jeżeli nie mamy szprycy to odrywamy po kawałku surowego ciasta i rolujemy małe wałeczki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
- Pomiędzy ciastkami na blasze powinniśmy zostawić trochę miejsca, gdyż będą one w trakcie pieczenia rosnąć. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i pieczemy około 20 minut.
- Te herbatniki, oprócz tego że są pyszne, świetnie nadają się do przyrządzania deseru tiramisu, ponieważ nie rozpadają się przy nasączaniu kawą.
- Smacznego i na zdrowie!