5 do 10 sztuk (w zależności od wielkości bułeczek)
1,5 godziny
Chrupiące śródziemnomorskie smaki.
Dziś w Atelier Smaku chrupiące bezglutenowe bułeczki. Dzięki suszonym pomidorom i bazylii są po prostu pyszne. Dodatkowo proste w wykonaniu! Produktów do pieczenia, gotowania oraz gotowych rozwiązań szukajcie w Incola. Polecamy, smacznego i na zdrowie!
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kasztanowej
- 50 g mąki kokosowej
- 70 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka mielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy.
- Dorzucamy suszoną bazylię.
- Suszone pomidory kroimy na drobno i dodajemy je do ciasta wraz z olejem, w którym były zanurzone.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy i natłuszczonymi olejem rękami odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40 ºC, aby lekko wyrosły na ok. 30 minut.
- Następnie nastawiamy piekarnik na 180 ºC z termoobiegiem i pieczemy je 35 minut.
- Takie bułeczki nigdy nie wyrosną nam jak pszenne i nie będą takie puchate, ale są za to smaczne i dużo bardziej pożywne.
- Smacznego i na zdrowie!